Pagina maghiară se află în construcție

Redirecționare către pagina română în 5 secunde.

A magyar nyelvű oldal fejlesztés alatt van

Átiranyítás a román nyelvű oldalra 5 másodpercen belül.

EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM
None

Alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie este una dintre cele mai răspândite în România, cu atât mai mult cu cât polenul acestei plante este prezent în atmosferă de la începutul lunii august, sau chiar din luna iulie, până când vremea se răceşte, în noiembrie.

Ambrozia este o plantă ce provine din America de Nord şi crește în locurile necultivate. În zonele urbane o întâlnim cel mai adesea în apropierea căilor ferate, pe marginile şoselelor, în spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri, în zonele cu ruine sau în zonele  rezidențiale unde încă se construieşte, în culturile de cereale şi de floarea soarelui.

Alergia la ambrozie este una dintre cele mai răspândite în România, cu atât mai mult cu cât  polenul  acestei  plante  este  prezent în atmosferă de la începutul lunii august,  sau  chiar  din luna iulie, până când vremea se răceşte, în noiembrie. Reacţia alergică la ambrozie seamănă foarte mult cu o răceală obişnuită, din acest motiv, cei afectaţi, de multe ori încearcă să combată simtomele  deranjante  cu  ceaiuri  şi  medicamente  pentru răceală,  total  neeficiente  în  cazul alergiilor. Semnul distinctiv în cazul unei alergii la ambrozie este febra.

 

Simptomele alergiei la ambrozie:

Cel mai evident și deranjant simptom este rinoreea. Pacientul are o scurgere nazală apoasă,  chinuitoare,  ce  durează  între  două  și  trei  săptămâni  și  care  nu  cedează  la  nici  un tratament obișnuit. Este asociată cu  strănutul  în rafale și senzația de nas  înfundat. Pruritul nazal (senzația de mâncărime la nivelul nasului) este asociat cu pruritul  ocular (mâncărimea ochilor), senzațiile provocate fiind extrem de chinuitoare. De asemenea, la nivelul ochilor apare și roșeața, lăcrimarea și edemul palpebral (umflarea pleoapelor). În  cazul  pacienților  astmatici,  polenul  ambroziei  poate  declanșa tuse și crize  de  astm care trebuie tratate corespunzător, conform schemelor prescrise.

Pe piele pot să apară erupții și zone edematoase, în funcție de sensibilitatea fiecărui pacient. Aceste simptome produc pacientului o senzație de oboseală și somnolență profundă, precum și scăderea randamentului în desfăşurarea unor activităţi.

 

Pentru evitarea simptomelor neplăcute pacienţii alergici sunt sfătuiţi:

  • să evite activităţile exterioare, în aer liber;

  • să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşină;

  • să îşi schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp;

  • să facă duş la sosirea la domiciliu;

  • să se spele frecvent pe faţă şi mâini;

  • să evite/ să consume cu precauţie fructe şi legume crude dacă au prezentat manifestări de 

  • sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).

Vă recomandăm să vă prezentaţi la medic în cazul apariţiei primelor semen de alergie.