Pagina maghiară se află în construcție

Redirecționare către pagina română în 5 secunde.

A magyar nyelvű oldal fejlesztés alatt van

Átiranyítás a román nyelvű oldalra 5 másodpercen belül.

EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM
None

Recomandări pentru perioadele cu temperaturi scăzute

Recomandări pentru perioadele cu temperaturi scăzute

SITUAŢII DE URGENŢĂ

ORDIN nr. 1168/23.06.2008 privind aprobarea componenţei şi atribuţiilor Comitetului tehnic central şi comitetelor judeţene/municipiului Bucureşti de coordonare a măsurilor de intervenţie în situaţiile de urgenţă determinate de calamităţi naturale (caniculă)

Recomandări pentru perioadele cu temperaturi scăzute

ORDIN nr. 193/14.02.2012 pentru constituirea Comitetului tehnic de coordonare a situaţiilor de urgenţă cauzate de efectele negative ale căderilor masive de zăpadă si ale temperaturilor scăzute asupra sănătăţii populaţiei

Categoriile cele mai afectate de ger sunt: persoanele fără adăpost, alcoolicii, persoanele care lucrează în spaţii deschise, persoanele cu afecţiuni cardiace, neurologice, vasculare periferice, diabet zaharat, malnutriţie, persoanele vârstnice şi copii.

În perioadele cu temperaturi extrem de scăzute sunt recomandate :

  • evitarea deplasărillor în spaţii deschise şi expunerea la frig;
  • în caz de deplasare folosirea mijloacelor de protecţie adecvate-căciulă, fular, mănuşi, şosete de bumbac sau de lână, încălţăminte şi îmbrăcăminte călduroasă;
  • în cazul deplasărilor cu maşina trebuie să avem lichide (apă, ceai) şi alimente pentru 24 de ore, precum şi pături pentru a se asigura încălzirea;
  • pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în aer liber, în frig, se recomandă consumul de ceai cald 0,5-1 litru;
  • eviterea expunerii prelungite la temperaturi scăzute pentru a evita hipotermia şi degerăturile;
  • în cazul în care au apărut degerăturile trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic;
  • încălzirea corespunzătoare a locuinţelor (18-22 grade C), evitând utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau incendii;
  • alimentaţia trebuie să se bazeze pe consumul de alimente bogate în proteine - carne, ouă, lapte, leguminoase uscate; grăsimi nesaturate - uleiuri vegetale, seminţe, fructe oleaginoase; fructe şi legume care prin aportul de vitamine cresc imunitatea organismului.
  • evitarea consumului de băuturil alcoolice