Pagina maghiară se află în construcție

Redirecționare către pagina română în 5 secunde.

A magyar nyelvű oldal fejlesztés alatt van

Átiranyítás a román nyelvű oldalra 5 másodpercen belül.

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII
None

Gripa aviară - Măsuri generale pentru populaţie

MĂSURI GENERALE PENTRU POPULAŢIE
  • Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar.

  •  Nu manipulaţi păsări moarte.

  • Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati săse joace cu păsări moarte sau bolnave.

  • Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate.

  • Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.

  • Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar şi autorităţilor veterinare.

 


 

CUM PREPARAŢI HRANA
  • Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate.

  • Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate.

  • Spălaţi–vă pe mâini înainte, între si după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic.

  • Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic.

  • Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C.

  • Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun.

  • Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic.

  • După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.