Gripa aviară - Măsuri generale pentru populaţie
MĂSURI GENERALE PENTRU POPULAŢIE
-
Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar.
-
Nu manipulaţi păsări moarte.
-
Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati săse joace cu păsări moarte sau bolnave.
-
Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate.
-
Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.
-
Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar şi autorităţilor veterinare.
CUM PREPARAŢI HRANA
-
Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate.
-
Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate.
-
Spălaţi–vă pe mâini înainte, între si după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic.
-
Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic.
-
Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C.
-
Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun.
-
Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic.
-
După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.