Pagina maghiară se află în construcție

Redirecționare către pagina română în 5 secunde.

A magyar nyelvű oldal fejlesztés alatt van

Átiranyítás a román nyelvű oldalra 5 másodpercen belül.

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII
None

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) 28 ianuarie-3 februarie

ECCA (actualmente International Cervical Cancer Prevention Association - ICCPA), a lansat în 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) cu scopul de a spori conștientizarea publică în privința prevenției cancerului cervical. În anul 2018 are loc a 12-a ediție între 28 ianuarie-3 februarie.

Campania 2018 se derulează sub sloganul “Testarea preventivă Babeș-Papanikolaou: barieră simplă și eficientă împotriva cancerului cervical!” și are ca scop conștientizarea pe scară largă a populației feminine românești în privința căilor de limitare a riscului major de cancer cervical. Tema din acest an focalizează pe reducerea riscului și amplificarea prevenției.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecției cu Human Papilloma Virus (HPV) - transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecții și leziuni. Evitarea contaminării HPV este fezabilă prin monogamie reciprocă, cu condiția ca ambii parteneri să fie în mod constant monogami și să nu fi fost infectați anterior.

Vaccinarea HPV înainte de începerea activității sexuale ar putea fi de asemenea o soluție. Din păcate, vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor de virusuri HPV care pot provoca cancer de col uterin; screening-ul rămâne în continuare obligatoriu. Vaccinarea anti HPV 16/18 (subtipurile cele mai virulente) alături de screeningul citologic prin frotiu Babeș Papanikolaou sistematic pot reduce riscul cancerului cervical cu până la 94%.

În Europa cancerul cervical este al șaselea cancer ca incidență la femei (58 400 cazuri noi). Cea mai mare incidență este înregistrată în România, iar cea mai scăzută în Elveția. Incidența și mortalitatea prin acest tip de cancer arată diferențe mari în favoarea statelor vestice față de majoritatea statelor est-europene.

Incidența cancerului cervical în România (a 2-a după cel mamar) este dublă față de media europeană și aproape dublă față de cea a Europei Centrale/Est, anume: 28,6 cazuri față de 14, respectiv 16,3/100 000 locuitori (valori efective).

În privința mortalității prin cancer cervical, țara noastră se află pe locul cel mai defavorabil din Europa, cu un risc de deces (10,8/100 0000) de 3 ori mai mare faţă de media europeană și de peste 1,5 ori mai mare decât media din Europa Centrală și de Est (statistici 2012).

Cauza situației alarmante din România este lipsa de aderență a populației feminine la screening, deși din 2012 este în vigoare Programul Național de Screening privind Cancerul Cervical ce a comunicat o rată de acoperire a populației țintă de numai 8-12%.

Cancer de col uterin Jud. Harghita - 2017
cazuri noi 46
rămaşi în evidenţă 456
mortalitate 21

 

De screeningul gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, beneficiază femeile cu vârsta cuprinsă între 25 - 64 de ani, inclusiv femeile care au luat parte în program în primii 5 ani (2012-2017).

Nu beneficiază de screeningul gratuit femeile:

  • cărora li s-a stabilit anterior diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital;
  • care prezintă absenţa colului uterin;
  • care au în antecedente personale histerectomie totală;

De screeningul gratuit beneficiază şi femeile ale căror medic de familie nu face parte din reţea. În acest caz, medicul Dvs de familie Vă va îndruma spre medicii care fac parte din program.