Pagina maghiară se află în construcție

Redirecționare către pagina română în 5 secunde.

A magyar nyelvű oldal fejlesztés alatt van

Átiranyítás a román nyelvű oldalra 5 másodpercen belül.

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII

None

Recomandările privind prevenirea imbolnăvirii prin trichineloză

Având în vedere că, în acest sezon, populaţia consumă preparate tradiţionale din carne de porc crescut în gospodăria proprie, atenţionăm populaţia să respecte următoarele recomandări:

  • să controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora;
  • să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
  • să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic;

Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii crude nu distrug larvele!

Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.

Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs) ce conţine larve vii sau chisturi viabile care la rândul lor vin în contact cu rozătoarele infestate.

La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.

Boala nu se transmite de la om la om

În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc crudă sau insuficient preparată termic sau vânat, vă rugăm să vă prezentaţi de urgenţă la medicul de familie.