Pagina maghiară se află în construcție

Redirecționare către pagina română în 5 secunde.

A magyar nyelvű oldal fejlesztés alatt van

Átiranyítás a román nyelvű oldalra 5 másodpercen belül.

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII

None

Pe 5 iunie, locuitorii județului Harghita sunt așteptați să afle ce înseamnă “prea mult”, la Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool

Miercuri, 5 iunie 2019, ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor), Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Ministerul Sănătății organizează împreună cu DSP Harghita Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool, cel mai amplu proiect de testare și prevenire a consumului riscant de alcool din țară. Locuitorii județului Harghita sunt așteptați în unul dintre centrele locale să se alăture românilor din toată țara și să își evalueze, în doar 5 minute, nivelul de consum de alcool, prin aplicarea chestionarului AUDIT, alcătuit din 10 întrebări scurte.

Centrele locale: 

  • Spital Județean de Urgență Miercurea Ciuc, secția Psihiatrie, str. Nicolae Bălcescu nr. 1
  • Spital Municipal Odorheiu Secuiesc, str. Bethlen Gábor, nr. 72
  • Spital Municipal Toplița, str. Victor Babeș, nr. 26
  • Direcția de Sănătate Publică Harghita, str. Mikó nr.1

Chestionarul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și utilizat în peste 190 de țări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant. 

Harta locațiilor în care se află centrele de testare se actualizează constant și poate fi accesată pe: www.ziuaaudit.ro.

TEST AUDIT 2019.docx 52,4 KO


 

Június 5-én, “Az alkoholfogyasztás önértékelésének napján” Hargita megye lakossága megtudhatja, hogy mennyi alkohol a “túl sok”

2019. június 5-én, szerdán, az ALIAT ( Szövetség az alkoholizmus és függőségek leküzdéséért), a  Hargita Megye Egészségügyi Igazgatósága, az Országos Népegészségügyi Intézet ás az Egészségügyi Minisztérium támogatásával szervezi meg az “Az alkoholfogyasztás önértékelésének napját”. A Hargita megyei lakosok a 10 kérdésből álló AUDIT kérdőív segítségével mindössze 5 perc alatt vizsgáltathatják saját alkoholfogyasztásuk mértékét.
Hargita megyében az alábbi helyeken van erre lehetőség: 

  • Csíkszereda Megyei Sűrgősségi Kórház, Pszichiátria Nicolae Bălcescu utca, 1 szám
  • Székelyudvarhelyi Városi Kórház, Bethlen Gábor utca, 72 szám
  • Maroshévízi Városi Kórház, Victor Babeș utca, 26 szám
  • Hargita Megye Egészségügyi Igazgatósága, Mikó utca, 1 szám

Az Egészségügyi Világszervezet által kifejlesztett AUDIT teszt (Alcohol Use Disorders Identification Test – az alkoholfogyasztás által okozott zavarok azonosítására szolgáló teszt) egy hitelesített mérőeszköz, amely lehetővé teszi a veszélyeztetett emberek gyors azonosítását akár azelőtt is, hogy tudatára ébrednének, hogy problémáik vannak az alkohollal. A tesztet már több mint 190 országban használják.

A  www.ziuaaudit.ro weboldalon Románia térképén is feltüntették a Hargita megyei AUDIT központokat.

TEST AUDIT 2019 hu.docx 53,8 KO