Pagina maghiară se află în construcție

Redirecționare către pagina română în 5 secunde.

A magyar nyelvű oldal fejlesztés alatt van

Átiranyítás a román nyelvű oldalra 5 másodpercen belül.

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII

None

Sănătatea reproducerii

COMUNICAT DE PRESĂ

Campania

“Sănătateareproducerii – tu decizi ce este mai bine pentru tine!”

Februarie 2021

 

 

În luna februarie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania“Sănătatea reproducerii – tu decizi ce este mai bine pentru tine!”, campanie  care aduce în atenția publică problematica  sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide și are ca obiectiv creșterea nivelului de informare al acestora despre : contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora, bolile cu transmitere sexuală, mortalitatea maternă.

Sănătatea reproducerii definită ca fiind o bună stare fizică, mental și social și nu doar absența bolii sau a infirmității, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător și la funcțiile, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viață sexual satisfăcătoare și sigură și că au capacitatea de a se reproduce și libertatea de a decide cu privire la viața lor sexuală.

În perioada 2009-2018, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Pe măsura trecerii de la copilărie la vârsta adultă, adolescenții și adolescentele suferă o serie de schimbări fizice, emoționale și sociale, de cele mai multe ori fiind nepregătiți pentru aceste schimbări. Sarcinile timpurii în rândul adolescentelor au consecințe majore asupra sănătății pentru mamele adolescente și copiii lor. Sarcina și complicațiile la naștere la mame adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani conduc la riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală, infecții sistemice și la principala cauză de deces în rândul fetelor adolescente, cât și prematuritate și chiar mortalitate infantilă.

În perioada 2009-2018, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente.

În România, în2018:

  • 42% din nașterile înregistrate la fete de 10-14 aniîn EU, erau în România.
  • 1 din 2 născuți  vii la adolescente 10-14 ani din Europa, se regăsește în România.
  • 1 din 5 născuți  vii la adolescente 15-19 ani din Europa, se regăsește în România.

Femeile gravide care sunt mai învârstă, supraponderale și au afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi hipertensiunea și diabetul zaharat, par să aibă un risc crescut de a dezvolta o formă severă de COVID-19. Prin urmare, este important să ia măsuri de precauție pentru a se proteja împotriva COVID-19 și să raporteze posibilele simptome (inclusiv febră, tuse sau dificultăți de respirație) furnizorului lor de asistență medicală.

 


 

 

Analiza situatie SR 2021, 27.10.docx 637,9 KO

infografic sr 2021 recor (1).docx 410,0 KO

poster 2021 gravide+covid.docx 398,3 KO

poster 2021 SR gravide 26 nov.docx 313,5 KO

poster sr adolescente 2021.docx 352,9 KO